A holland fogatló

I. Fajta-kitenyésztés (KWPN)

E fajta alapjául szolgál az egykori gerdenlandi ló, melyeket a holland parasztok igavonásra és földművelésre használtak. Viszont hétvégenként és ünnepnapokon szívesen szerepeltek lovaikkal a nagyközönség előtt.

Ez a hagyomány a mai napig képviselteti magát a show-lovak versenyszámaiban. Ezért ebből adódóan Hollandiában a fogatlovakat egyszerűen csak show-lovaknak hívják, de erről majd később.

Maga a fajta kialakítása a XX. század közepére tehető. Mikor az egykori (ős) gerdenlandi kancákat, melynek jellemzői az erős szervezeti és végtagszilárdság, jó mozgás és munkaképesség, ezeket keresztezve finomítás és sport irányba való elmozdulás érdekében több fajtával generációkon át párosították.

Ilyen volt a nagy munkaintenzitású, attraktív mozgású hackney (telivér) ügető, és az ebből kapott utódokat az amerikai saddlebred fajtájú lovakkal ismét keresztezték.
A bred lovakat javítólag a finom fej és végtagok, magas intelligenciaszint, hengeres test, jó terhelhetőség miatt vették be a tenyésztésbe.

Összefoglalva: a tévhitekkel ellentétben a holland fogatló nem gerdenlandi, hanem e fajtából kitenyésztett új fajtacsoport. Különálló fajta.

II. Show-lovak

A már korábban említett holland „fogat”-lovakat hívják show-lovaknak is. De miért is? Talán azért, mert Európában egyedülállóan Hollandiában, azaz már napjainkra Angliában és Amerikában a főbb lovas versenyszámok mellett többen hódolnak a hagyománnyá vált show-versenyeknek is. Ez nekünk, magyaroknak igen ismeretlen versenyszám, mivel a szó is kissé idegen: „show”. Mi is ez? Látvány, bemutatás, attrakció.

Az attrakció valamilyen különlegesség, figyelemfelkeltés, és ezt az erre a célra tudatosan kitenyésztett lovak biztosítják. A bírálata nem egyszerű, nem csupán a látványon alapul, hanem az előre kitűzött tenyésztői munka irányának, mértékének megvalósulása a pályán.
Cél a versenyeken a látvány és a hagyományőrzés mellett, e lovaknak a más lovas szakágakban való alkalmasságának bemutatása.

Mit jelent ez? Ma már törekednek nemcsak a látványra, hanem a lendületre, kiegyensúlyozott idegrendszerre, jó munkabírásra, szervezeti szilárdságra, szívósságra, sokoldalúságra. Hiszen a tenyésztés során született, de a show-versenyszámokra való nagyobb alkalmasságot mutató lovakat érdemes bevonni más szakágakba is.

Ez azt jelenti, hogy tudunk és már jegyeznek e fajtából a díjugrató, díjlovagló, military és fogat sportágakban is kiváló egyedeket. Az ottani lovas emberek is törekednek arra, hogy az ország ne csak zöldség-, gyümölcs-, virágtermesztésben legyen világhíres, hanem a lótenyésztést is magas fokon végezzék, és ehhez mind anyagi, mind erkölcsi elismerést kapjanak.

Összefoglalva: Eredményt csak komoly, egységben végzett, a jövő elvárásait figyelembevevő, nagy áldozattal lehet elérni, valamit egy adott lófajtát ismertté tenni, elterjeszteni, alkalmazni.

III. Holland fogatlovak a mai sportban

Mára már a jelenlegi felgyorsult és kiélezett fogatsportban nagyon nehéz dolga van a fogathajtónak a megfelelő alkalmas ló kiválasztásában. A kiválasztás elsősorban a fajtára értendő. Bár az igazi sportember fajtától, nemtől és színtől függetlenül választ, viszont én vallom, a fajtakiválasztás figyelmen kívül hagyása elengedhetetlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a fogathajtó elődeink is nagyon sok lófajtát kipróbáltak: holstein, hannover, fríz, arab telivér stb.

A magyar fajták közül pedig: kisbéri, gidrán, nóniusz, furioso stb.
A sport magas szintre való emelkedése e fajtáknak jelentős részét háttérbe szorította, és más, új fajták előtérbe helyezkedtek. Minden ló hajtható, viszont az élmezőnyben szűkül a fajtaalkalmasság. Mára már 3-5 fajtát vélhetünk fel a mai sportban, ezek között nagyfokú alkalmasságot mutat a holland fogatló. Ez bizonyítja, hogy a világ élmezőnye egyre nagyobb bizalmat ad neki. Mi magyarok nagy kötődést érzünk a lipicai ló iránt, hiszen több éve már folyamatosan bizonyít.

De úgy gondolom, ahogy a világ változik, úgy nekünk is „nyitnunk” kell.
Tehát próbálni, kipróbálni, mert az alkalmasság és/vagy alkalmatlanság tükre az EREDMÉNY.

Összefoglalva: Az előzőekben leírtak alapján a mai sportember nem engedheti meg magának a teljesfokú elhivatottságot egy fajta iránt. Nem hagyhatja figyelmen kívül más fajták megjelenését és azok által adott lehetőségekkel szükség szerint élnie kell, hiszen le nem maradhatunk, mert a fogathajtó sport „mi vagyunk”. Hiszen eddig is áldoztunk, bátran vállaltunk és ezért sokszor nyertünk!

Megjelent: 2009. február 25. Szilágyi Zsolt (lovaselet.info)